Ben Nedir? Ben Neden Önemlidir?

Ben Nedir? Ben Neden Önemlidir?

Ben (nevüs), deride melanosit adı verilen pigment üreten hücrelerin iyi huylu çoğalmasıdır. Doğuştan ortaya çıkabileceği gibi, çocukluk ve yetişkin döneminde sonradan da oluşabilir. Renkleri, siyah, kahverengi, mavi, kırmızı-pembe ve deri renginde olabilir. Deriden kabarık veya deri seviyesinde düz görünebilirler, bazen üzerilerinde siyah renk kıllar da çıkabilir.

Vücudun her alanında, avuç içi, ayak tabanı, genital ve saç gibi bölgelerde de ben (nevüs) bulunabilir. Boyutları birbirinden farklı olabilir. Nevüsler küçük boyutta başlayıp zamanla büyüyüp, olgunlaşınca sabit bir çapa ulaşabilir.

BEN (NEVÜS) BÜYÜR MÜ? BENLERİ NELER BÜYÜTÜR?

Benler zamanla, yaşla birlikte büyüyebilir. Benlerin gelişmesini etkileyen bazı faktörler vardır. Bunlar; güneş maruziyeti özellikle güneş yanıkları, aralıklı yoğun güneş teması, orta derecede kronik güneş teması, deri hasarı, skar/iz oluşturan süreçler ve hastalıklar, hormon seviyelerinin artması, bağışıklık sisteminin bozulması ve baskılanmasıdır.

BEN NEDEN ÖNEMLİDİR?

Nevüsü oluşturan hücreler olan melanositlerin kötü huylu çoğalması ile ”melanoma/malign melanom” adı verilen bir deri kanseri türü ortaya çıkar. Melanoma, ”ben” gibi görünerek veya deride mevcut olan bir ”ben” üzerinde oluşabilir.

Benlerin ve kötü kanser türü olan melanomanın birbirinden ayırt edilmesi gerekmektedir. Bu ayrım dermatologlar tarafından ”dermatoskopi/dermoskopi’ adı verilen bir cihaz ile yakından muayenesi edilmesi ile olabilmekte, şüpheli bulguların varlığında, tam olarak melanoma ile nevüsün ayrımının yapılamadığı durumlarda biyopsi alınarak patolojik inceleme apılması için gönderilmektedir.

BEN TEDAVİSİ

Ben tedavisi çok önemli bir konudur. İnternet aramalarında ben aldırma, ben sildirme, ben yaktırma gibi başlıklar altında benlerin alınması yapılmaktadır. Ancak ben aldırmada en güvenli yol cerrahi olarak benin alınmasıdır.

Bunun nedeni; bazı rahatsızlıkları tanımlarken de ”ben” kelimesi kullanılabilmektedir. Et beni, yaşlılık beni gibi.. Aslında bu durumlar tamamen iyi huylu deri tümörleri olup, kötü bir hastalığa dönüşmemektedir. Bahsettiğimiz ”ben/nevüs”den çok farklı oluşumlardır. Dolayısıyla bu iyi huylu oluşumlar, kriyoterapi (soğuk gaz ile dondurma tedavisi), elektrokoter/koter, plazma enerjisi ve lazer gibi yöntemler ve tekniklerle tedavi edilebilir.

Ancak, ‘ben’in ayırıcı tanısına ”melanoma” girdiğinden, ben/nevüs tedavisi, diğer deyişle ben aldırılması sadece cerrahi yol ile olmalıdır. Uzman kişiler tarafından yeterli muayene ve tetkik yapılmadan ben alınırsa ve gerçekte o bir ‘ben’ olmayıp başından beri ‘melanoma’ ise, uygun olmayan yöntemlerle alındığı ve hastaya tanı konulmadığı için, gerçek deri kanseri tanısının gecikmesine, hatta metastaz denilen iç organlara yayılım yapmasına ve ölümcül sonuçlara neden olabilmektedir.

Ben tedavisinde, alınacak benin etrafı bölgesel olarak uyuşturulup, uygun boyutta kesilerek çıkarılan ben, patolojik inceleme ve tanının netleşmesi için patoloji laboratuvarına gönderilir.

Benin rengi ne olursa olsun (kahverengi, mavi, pembe, deri rengi vb.), benin kabarıklığı nasıl olursa olsun ( deri seviyesinde veya deriden kabarık), benin boyutu nasıl olursa olsun (küçük veya büyük), tedavide en güvenli yol ”cerrahi” olarak alınmasıdır.

BEN TARAMASI

Kliniğimizde tüm vücut deri muayenesi yaparak şüpheli lezyonları/benleri taramaktayız.

Yüksek kaliteli ekipmana sahip videodermatoskop FotoFinder Vexia ile şüpheli olan ben ve lekeleri değerlendirip düzenli takip etmekteyiz.

Doç. Dr. Hatice Gamze DEMİRDAĞ

Dermatoloji Uzmanı

Adres

Acıbadem Kent Hastanesi - İzmir

Takip Edin
Takip Edin
© Dr. Hatice Gamze DEMİRDAĞ.
All rights reserved.
Web Tasarım Bursa Web.

© Dr.Hatice Gamze DEMİRDAĞ. All rights reserved.
Web Tasarım Bursa Web.