Tehlikesiz Benler Nelerdir?

Tehlikesiz Benler Nelerdir?

Vücudumuzda olan benlerin bir kısmı doğumsal benler, bir kısmı da sonradan ortaya çıkan benlerdir. Benler farklı büyüklük ve renkte olabilir. Genellikle kahve tonlarında ortaya çıkar. Benlerin bazıları deriden kabarık, bazıları ise deri ile aynı seviyede düz olabilir.

Benlerde zamanla ortaya çıkan değişimlere göre tehlike olup oluşturmama durumları söz konusu olmaktadır. Bir ben üzerinde asimetri, büyüme, kenarlara doğru genişleme, düz iken zamanla kabarıklık oluşturma şeklinde bazı belirtiler varsa dikkat edilmelidir. Bu tarz benlerin tehlikeli olup olmadığının anlaşılması için dermatolog muayenesi gerekmektedir. Et beni denilen sonradan ortaya çıkan, deri ile aynı renkte olan, kabarık benler ise tehlikesizdir. Fakat bir kabarık oluşumun et beni mi gerçek ben (nevüs) mi olduğu, dermatolog muayenesi ile açığa kavuşur. Dermoskop/dermatoskop adı verilen mercekli muayene aleti ile bakılıp, benlerin gerçek yapısı ve varsa risk durumu ortaya konmaktadır.

Tehlikesiz benlerde tedavi genellikle gerekmez. Ancak kişiyi rahatsız ederse veya kozmetik nedenlerde benler alınabilir. 

Doç. Dr. Hatice Gamze DEMİRDAĞ

Dermatoloji Uzmanı

Adres

Acıbadem Kent Hastanesi - İzmir

Takip Edin
Takip Edin
© Dr. Hatice Gamze DEMİRDAĞ.
All rights reserved.
Web Tasarım Bursa Web.

© Dr.Hatice Gamze DEMİRDAĞ. All rights reserved.
Web Tasarım Bursa Web.