Deri Kanseri Türleri

Deri Kanseri Türleri

Deri kanserinin en sık bilinen 3 çeşidi vardır. Bunlar; bazal hücreli kanser, skuamöz (yassı) hücreli kanser ve melanomdur. Bunların dışında daha nadir görülen deri kanseri türleri de vardır.

Bazal Hücreli Kanser / Bazal Hücreli Karsinom

Bazal hücreli karsinom deri kanserleri arasında en sık görülen tiptir. Bu tür, sıklıkla deri üzerinde kabarık, iyileşmeyen, parlak ve deri renginde ortaya çıkan bir yara veya yumru şeklindedir. Çok yavaş büyüme eğilimindedir. Bazı durumlarda ise üzerinde renk oluşturur, siyah-kahve renkli kabarıklık olarak karşımıza çıkar. Genel olarak tehlikesi en az olabilen deri kanseridir. Tedavisiz bırakılırsa daha derin dokulara yayılabilir. Tedavisi ise o kanserli deri dokusunun cerrahi olarak çıkarılıp kanserden temizlenmesidir.

Bölüm fotoğrafında yuvarlak içinde gösterilen, hastanın diğer benlerinden farklı, bazal hücreli karsinom örneğidir.

Skuamöz Hücreli Karsinom /Yassı Hücreli Kanser

Deri kanserleri arasında en sık görülen ikinci türdür. Güneşle tetiklenen bu tür, güneşe en fazla maruz kalan yüz ve kafa bölgesinde ortaya çıkar. Kırmızı-pembemsi, ortası sert kabarık bir oluşum şeklinde görülür. Giderek büyür ve zamanla ülser haline gelebilir. Bağışıklık sistemi baskılanan kişilerde hızlı yayılım riski vardır. Tedavisi, kanserli alanın cerrahi olarak alınıp temizlenmesidir.

Melanom

Melanom, deri kanserleri içerisinde en az görülen ancak en tehlikeli olan türdür. Derideki melanosit adı verilen deriye rengini veren hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile meydana gelir. Melanom çocuk-genç-yaşlı, her yaş grubundan insanda ortaya çıkabilir. Bene benzeyen bir leke şeklinde görülüp, zamanla asimetri, farklı koyu renkler, çevresinde genişleme şeklinde belirtiler gösterebilir. Melanomların bir kısmı, vücutta mevcut olan benler üzerinden gelişir ancak çoğunlukla normal deri üzerinde ben gibi bir leke oluşturarak gelişir. Bazı melanom tipleri ise kırmızı-pembe kabarık yumru olarak da oluşabilir. Melanomların büyük oranda oluşmasını sağlayan etken ultraviyole, güneş ışınları maruziyetidir. Melanom şüphesi taşıyan bir oluşum vakit kaybetmeden cerrahi olarak alınmalıdır. İç organlara yayılım-metastaz riski taşıdığı için acil tedavi gerektirir. Melanomda erken tanı hayat kurtarır.

Doç. Dr. Hatice Gamze DEMİRDAĞ

Dermatoloji Uzmanı

Adres

Acıbadem Kent Hastanesi - İzmir

Takip Edin
Takip Edin
© Dr. Hatice Gamze DEMİRDAĞ.
All rights reserved.
Web Tasarım Bursa Web.

© Dr.Hatice Gamze DEMİRDAĞ. All rights reserved.
Web Tasarım Bursa Web.