Deri Kanserleri ile İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

Deri kanseri ve cilt tümörleri ile ilgili en sık bilinen yanlış bilgi nedir?

Deri kanserleri en sık görülen kanser tipidir. Maalesef bazı hastalıklarda ve kanserlerde olduğu gibi, halk arasında deri kanseri hakkında da gerçekliği olmayan yanlış bilgiler yer almaktadır. Bu yanlış inanışlara mit veya efsane de denilmektedir. Bunlar arasında en sık gördüğümüz ve hatta bu yanlış bilgi ve inanış nedeniyle ölümcül sonuçlara yol açanı, ‘kansere bıçak değmez, kansere bıçak değerse yayılır, bene bıçak vurulmaz’ gibi söylemlerdir. Bu inanışlar tamamen yanlıştır. Teşhisin gecikmesine, tedavinin gecikmesine ve hatta körü körüne inanış nedeniyle tedavinin reddine kadar olumsuz sonuçlar doğurmaktadır.

Benlerin alınmasında, cerrahi olarak kesi yoluyla çıkarılmasında hiçbir sakınca yoktur. Aynı şekilde kanserli dokunun veya kanser şüphesi olan dokunun da cerrahi yolla alınması sakınca oluşturmayacağı gibi bu yolla alınması da zorunludur. Cilt kanseri şüphesi olan oluşumun cerrahi olarak, ‘bıçak değerek alınması’, bir bölümünün veya tamamının alınarak patolojik incelemeye gönderilmesi, tıbben kabul görmüş ve dünyaca uygulanan bir prosedürdür. Bu bıçak değerek alınma işlemi sayesinde, kanserli veya tümör dokusunun teşhisi net olarak konulmuş olur. Patoloji biriminde patologlar tarafından mikroskop altında alınan örnekler incelenir ve tanıya ait ipuçları belirlenerek tanısal rapor hazırlanır. Bu rapor ile dokunun kanserli hücre içerip içermediği anlaşılır. Buradan yola çıkarak da tedavi şekli belirlenir.

Bene dokunulmaz, bene bıçak vurulmaz, doğru bir bilgi midir?

Ben dokusu da (nevüs) kimi zaman dermatolog tarafından şüpheli bulunduğu için kimi zaman da hastaya ait kozmetik nedenlerle tedavi edilir. Benler, cerrahi olarak diğer bir ifadeyle bıçak vurularak alınır. Bu yöntemle alınması en güvenilir yoldur. Bene dokunulmaz veya bene bıçak vurulmaz, benlere bıçak değmez, şeklinde günümüzde de devam eden yanlış inanışlar arasındadır.

Kansere bıçak değerse yayılır mı?

Kansere ve deri kanserine bıçak değmesi yayılma yapmaz. Kanserin tedavisinde ilk yaklaşım o bölgenin kanserli dokudan kurtarılması, temizlenmesidir. Bu ise cerrahi olarak bıçak değerek yapılan işlemlerle olur. Kanserli doku, bu yanlış bilgi ve inanış nedeniyle orada kalmaya devam ederse, temizlenmezse yayılmaya başlar, alt dokulara ilerleyebilir. Bazı kanser türleri ise daha kötücül seyredip lenf yolları, kan damarlarına ulaşıp buradan iç organlara yayılır. Hem deri kanseri hem de diğer vücut kanserlerinde ortak olan bir konu, erken teşhis hayat kurtarır. Erken evrede, organlara ve çevre dokuya yayılmayan kanser dokusu ilk aşamalarda bıçak değerek cerrahi olarak alınırsa, tedavi şansı daha fazla olmaktadır. Tedavi seçenekleri ve hastalıktan sağ kalım büyük oranda artmaktadır. Erken tanı konması, erken tedavi imkanı sunar dolayısıyla erken teşhis hayat kurtarır. Kanserli doku (tümörler), sürekli büyüyen, çoğalan, kontrolsüz bir biçimde artan hücrelerden oluşur. Bu nedenle beklemek ancak vakit kaybetmek ve tedavi şansını yitirmekten ibarettir. Vücüdunuzda gördüğünüz değişimlerden korkmayın. Yeni ortaya çıkan, daha önce farketmediğiniz oluşumlar, yaralar, benler için dermatoloğa görünün. Benleriniz, melanom adı verilen deri kanseri türü için önemlidir ve takibi ihmal edilmemelidir.

Doç. Dr. Hatice Gamze DEMİRDAĞ

Dermatoloji Uzmanı

Adres

Acıbadem Kent Hastanesi - İzmir

Takip Edin
Takip Edin
© Dr. Hatice Gamze DEMİRDAĞ.
All rights reserved.
Web Tasarım Bursa Web.

© Dr.Hatice Gamze DEMİRDAĞ. All rights reserved.
Web Tasarım Bursa Web.